Apartman ortak alan giderlerini kim öder?
Kat mülkiyeti yasasına göre, kiralanan mülkün ortak maliyetleri, aksi kararlaştırılmadığı takdirde kiracı tarafından ödenir. Bu masraflar arasında bina bakımı ve onarımları, temizlik, güvenlik, asansörler ve bahçeler gibi ortak alanlar yer alır.
Apartman ortak giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?
Site yöneticileri tüm kira sözleşmelerinin içeriklerine aşina değildir. Yukarıda listelenen faydalı değişiklikler ve eklemelerde olduğu gibi, kiracılar değil, mülk sahipleri tüm ortak maliyetleri ve ön ödemeleri (genellikle ücret olarak adlandırılır) ödemekten öncelikli olarak sorumludur.
Ortak alan sigortasını kim öder?
Aynı Kanunun 20(b) maddesine göre; kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ana gayrimenkulün sigorta primlerine, gayrimenkuldeki payı oranında katkıda bulunmakla yükümlüdür.
Apartman ortak giderlerini ödemeyenler nereye şikayet edilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu EK-1. Aynı Kanunun 33. maddesine göre yetkili mahkeme, ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Apartman giderleri kime aittir?
Görüldüğü gibi, apartman malikinin kendi bağımsız bölümü dışında kalan hemen hemen her alan ortak alan olarak kabul edilmekte ve apartman malikleri, ortak kullanıma karşılık gelen her şeyin maliyetine, gayrimenkuldeki payları oranında katılmak zorundadırlar.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği takdirde kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Apartman demirbaş giderlerini kim öder?
Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumludur, ev sahipleri ise bunları ödemek zorundadır. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekle yükümlüdür. Kiracılar döşeme masraflarını öderse, ödedikleri miktar kiradan düşülür.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Ev sahibi, evdeki tesisat ve donanımların genel bakımından ve büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, büyük onarımlar kombi veya duş kabini gibi taşınmaz eşyalarda yapılır. Kiracı, arızayı fark eder etmez ev sahibine haber vermelidir.
Ortak alana DASK yapılır mı?
Zorunlu deprem sigortası (DASK), bağımsız bölümün arsa payına dayanmaktadır. Tüm bağımsız bölümlerde DASK yoksa, ortak alanların DASK kapsamına alınması mümkün değildir. Ancak, diğer ev sahiplerinin sigortasının olmaması, ev sahibine tazminat ödenmesine engel teşkil etmez.
Apartman giderleri nasıl paylaştırılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre konut masrafları gayrimenkulün payına göre paylaştırılır. Yönetim planında aksi belirtilmediği takdirde kapıcı, bahçıvan, güvenlik görevlisi ve ısıtma gibi genel hizmetler için ücretler eşit olarak paylaştırılır. Diğer giderler gayrimenkulün payına göre dağıtılır.
Apartman ortak alan sigortası neleri kapsar?
Ortak alan sigortası ile daire veya site içerisindeki tüm ortak alanlar yangın, su baskını, hırsızlık, doğal afetler gibi risklerden kaynaklanabilecek hasar ve kazalara karşı maddi olarak güvence altına alınır.
Ortak alan giderlerini kim öder?
Madde metninden anlaşılacağı üzere, apartman ve arsa gibi ortak alanlarda genel giderlere katılma yükümlülüğü genellikle bağımsız bölüm maliklerine, yani kat maliklerine aittir.
Kat mülkiyeti masrafı kime aittir?
Kat mülkiyeti tapu masrafları: Kat mülkiyetine geçişte asıl sorumluluk müteahhite ait olsa da ülkemizde bu iş büyük ölçüde yapı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti sahiplerine bırakılmaktadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 55. maddesine göre kat mülkiyetine geçişte vergi veya tapu harcı alınmamaktadır.
Ödenmeyen aidat borcundan kim sorumlu?
Kanunun 18. maddesine göre bu yükümlülüklere uymayanlar, kat malikleriyle birlikte müteselsilen sorumludurlar. Ancak kat malikinin sorumluluğu her zaman devam eder.
Apartman yöneticisi hangi masraflara katılmaz?
İnşaat yöneticileri normal giderler olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör maliyetlerine katkıda bulunmazlar. Ancak, bazı başka maliyetler de vardır.
Hangi giderler ev sahibine aittir?
Borçlar Kanunu’nun 317. maddesi uyarınca kiracı, kiralanan yerin temizlik ve bakımı ile eşyaların iyi durumda tutulması masraflarını üstlenir. Kazan ve radyatörün temizliği kiracının sorumluluğunda olmakla birlikte, parçaların değiştirilmesi, onarımı veya yenilenmesi için yapılan masraflar ev sahibi tarafından karşılanır.
Ortak kullanım alanları ve araçları kime aittir?
Kamuya açık alanların bir kısmı devlete aittir; bir kısmı da kamu alanı olarak tanımlanır. Atmosfer, yeraltı ve yüzey suları, açık denizler, balıkçılık alanları, doğal plajlar, su rezervleri, ormanlar, meralar, parklar, kıyılar, çocuk oyun alanları ve yaya yolları gibi alanlar ortak alanlardır.
Kat mülkiyeti masrafı kime aittir?
Kat mülkiyetinin devrinin masrafları Kat mülkiyetinin devrinden öncelikle müteahhit sorumlu olsa da ülkemizde bu görevler büyük ölçüde yapı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti sahiplerine bırakılmaktadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 55. maddesine göre bir dairenin mülkiyetinin devri için vergi veya tapu harcı alınmamaktadır.